Bij een enorme politieoperatie tegen de maffia in Napels heeft de Italiaanse politie een ondergrondse bunker ontdekt. In de zwaar bewaakte kamers, aangelegd onder een huizenblok in de stad, werden drugs verpakt en daarna verkocht. 86 maffialeden zijn aangehouden.

De arrestanten horen bij een van de clans van de camorra die het westen van Napels in handen heeft. Leden van de zogenaamde Puccinelli-clan handelen in de wijk Rione Trajano in cocaïne, hasj en marihuana.

http://nos.nl/artikel/2155860-politie-napels-vindt-bunker-van-camorra-onder-huizenblok.html

Videobewaking

Voor de verwerking van de drugs worden complete families ingezet, die naar nu blijkt in dit geval ook de beschikking hadden over een ondergrondse bunker. De ruimte was beveiligd met videobewaking.

De maffialeden krijgen ook hulp van buurtjongens. Die roepen vanaf de daken codewoorden om te waarschuwen voor rivaliserende clans of politie.

"In Italië worden voortdurend leden van de maffia gearresteerd", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Maar wat nu opvalt is het enorme aantal mensen dat is opgepakt en ook de bunker die politieagenten in de wijk vonden. Het laat de Italianen opnieuw zien hoe machtig en omvangrijk de criminele organisaties zijn geworden."

Wapenhandel

De actie in Napels viel vanmorgen samen met de aanhouding van nog drie Italianen en een Libiër. Het viertal zou tussen 2011 en 2015 illegaal wapens en helikopteronderdelen hebben geleverd aan onder meer Libië en Iran. Volgens de politie komen de Italianen uit een familie die zich heeft bekeerd tot de islam. De vier konden worden aangehouden na een ander politieonderzoek naar de Napolitaanse maffia.

Justitie trad woensdag ook op tegen de zogenaamde ‘Ndrangheta in het zuiden van Italië. Bij een onderzoek naar drugshandel werden 47 leden van deze maffiagroep gearresteerd.

bron:nos.nl

Politie pakt maffialid op tijdens kerstboodschappen in Utrecht 

Een 46-jarig lid van de Italiaanse maffia is vrijdag in Utrecht opgepakt tijdens het doen van de kerstboodschappen. 
De man uit Napels had in Italië nog een gevangenisstraf van vijf jaar, zeven maanden en zeven dagen openstaan. Hij mocht zijn tas met kerstinkopen van de politie overdragen aan het gezelschap waarmee hij was.

De Italiaanse en Nederlandse politie werkten samen bij het opsporen van de voortvluchtige. Hij woonde bij een Italiaan in Utrecht. Het is niet duidelijk hoe lang hij hier al verbleef.

De man werd in 2013 veroordeeld vanwege drugshandel en deelneming aan een maffiaorganisatie. Hij wordt naar verwachting binnenkort overgedragen aan Italië om daar zijn straf uit te zitten.

Bij een veilinghuis in ons land is een kostbaar en zeer oud kunstwerk aangeboden dat blijkt te zijn gestolen uit het Italiaanse museum Villa Adriana in Tivoli, nabij Rome. 

Een Nederlandse man en vrouw zijn opgepakt op verdenking van diefstal en heling, omdat ze het beeld uit ongeveer 200 na Christus probeerden te verkopen. De Amsterdamse politie heeft het vrijdag teruggeven aan de Italiaanse collega's.
Het beeld van natuursteen is het hoofd van Julia Domna, de keizerin van het Romeinse rijk die van 170 tot 217 na Christus leefde. Volgens Italiaanse kunstkenners is de waarde ervan niet in geld uit te drukken.
Het kunstwerk maakt deel uit van een serie soortgelijke Romeinse hoofden uit dezelfde periode en is van grote archeologische en cultuurhistorische waarde, aldus de politie.

Advocaat

De man en vrouw, van wie de identiteit niet nader bekend wordt gemaakt, boden het beeld vorig jaar mei al aan bij het veilinghuis. Daar vertrouwden ze de zaak niet, onder meer omdat het duo niet bekend was in de kunstwereld. Christie's schakelde een advocaat in die contact opnam met de Italiaanse politie.
Een speciale rechercheafdeling in het land, die zich bezighoudt met de opsporing van kunst- en cultuurschatten, ging op onderzoek uit en ontdekte dat het beeld niet op de plek lag waar het hoorde te liggen. Daarop is aangifte gedaan bij de politie Amsterdam.

Rechter

Het veilinghuis heeft vervolgens, in nauw overleg met de politie en het Openbaar Ministerie de afspraak met de verdachten laten doorgaan. Het duo is na afloop van dat gesprek aangehouden. Ze zitten momenteel niet vast en moeten zich begin volgend jaar verantwoorden bij de rechter.
Het OM verdenkt de twee van heling, al hebben ze zelf verklaard dat ze niet wisten dat het beeld was gestolen. De officier van justitie vermoedt dat die verklaring niet klopt.

Goede staat

Het museum weet niet wanneer het beeld, dat nog in goede staat verkeert, precies is gestolen. Het kunstwerk is in 2012 voor het laatst tentoongesteld. Het vermoeden is dat het daarna uit het depot is gestolen. Vanwege procedures heeft het even geduurd voordat het beeld terug kon naar Italië.BRON: NU.NL

  • 1
  • 2